| |     latinica | english  
Насловна
Посета в.д.ПМСП А.Јовановића Савезу Срба Румуније у Темишвару


в.д. ПМСП амбасадор Аца Јовановић и в.д. помоћник директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Р.Јанковић посетили су седиште Савеза Срба у Румунији, где су их примили председник Огњан Крстић, секретар ССР Златиборка Марков и главна и одговорна уредница „Наше речи“, српског недељника у издању ССР, Љубинка Станков Перинац.
Председник ССР је информисао амб. А.Јовановића о деловању ССР са циљем очувања националног идентитета српске заједнице на овим просторима и обавестио шта румунска држава чини како би подржала различите активности ССР. Информисао је да се део тих пројеката финансира из буџета Републике Србије путем конкурса, али и изразио интерес за подршку матице у реализацији кампова у Србији намењених за учење српског језика, како би најмлађи ученици што боље савладали српски језик, нарочито за оне припаднике српске заједнице који су из мешовитих породица и који се не образују у српским школама, али су активни и учествују у разним видовима културних делатности које се одвијају под окриљем ССР. Упознао је госте да ССР организује преко 150 различитих активности и манифестација током године, да има развијену издавачку делатност и изразио задовољство на подршци и сарадњи коју имају са ГК.
Амб. А.Јовановић је изразио спремност за подршку и дао конкретне предлоге око реализације кампова учења српског језика за ђаке. Р.Јанковић је навео да Управа са ССР из ранијег периоду има добру сарадњу нарочито у вези са допуном фонда библиотеке ССР и изразио спремност за наставак сарадње према потребама ССР.
ГК је потврдио превасходну улогу конзулата у подршци Савезу и у том смислу навео да је приликом ступања на нову дужност ГК први сусрет са званичницима управо имао са председником ССР. Прилику је искористио да похвали сарадњу и помоћ ССР приликом прибављања сагласности за постављање спомен плоче страдалим интернирцима у Арадској тврђави и потврдио опредељеност ГК да заједно ради на подизању квалитета наставе у српским школама у Румунији, подршци Одсеку за српски језик на Западном универзитету у Темишвару, али и што интензивнијим контактима са свим припадницима српске заједнице која живи у Румунији.


Верзија за штампу
Дијаспора
О ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
Брзи одговори дијаспори и Србима из региона
О дијаспори
Клубови и удружења
Медији
Допунска настава
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали