| |     latinica | english  
Насловна
Посета жупанији Караш-Северин

20. октобра 2017. године генерални конзул je посетио Жупанију Караш-Северин где су га примили префект Матеи Лупу, председник Жупанијског савета Силвиу Хурдузеу и градоначелник Решице Јоан Попа.
М. Лупу је пожелео добродошлицу ГК и захвалио се на његовој иницијативи за посету Жупанији Караш-Северин и граду Решица у којем је и седиште Жупаније. Наводећи чињеницу да од укупног броја припадника српске националне заједнице у Румунији једна трећина живи у овој Жупанији и то углавном на простору Дунавске клисуре, изразио је задовољство досадашњом сарадњом и дао врло позитивне оцене о њиховој улози и доприносу развоју Жупаније као мултикултуралне средине. Истакао је да су припадници српске националне заједници врло активни у раду локалних самоуправа и навео податке о броју градоначелника и заменика градоначелника који су српске националности.
Председник Жупанијског савета С. Хурдузеу упознао је генералног конзула са Жупанијом Караш-Северин са нагласком на економским показатељима. Посебно се осврнуо на пројекте прекограничне сарадње са Р. Србијом, од којих је Жупанијски савет директно укључен у реализацију пројекта отварања међународног речног граничног прелаза Голубац – Молдова Нова у укупној вредности од око 2.000.000 евра, за који је већ изграђена инфраструктура са обе стране и у току је набавка трајекта који ће саобраћати између две обале Дунава. С. Хурдузеу је позвао генералног конзула да заједно обележе почетак рада овог граничног прелаза и трајектне линије. Поменуо је и значај реализације другог пројекта прекограничне сарадње у којем, поред Министарства здравља Р. Србије, окружне болнице Пожаревац, жупанијске болнице Тимиш, учествује и жупанијска болница Решица. Градоначелник Ј. Попа је истакао дугогодишњу добру сарадњу града Решица са привредним субјектима из Србије.
Захваљујући се на добродошлици и топлом пријему генерални конзул је навео да јурисдикционо подручје ГК обухвата 14 жупанија, али да ће због значајног броја припадника српске националне заједнице који живе на простору Дунавске клисуре и реализације пројеката прекограничне сарадње, комуникација Генералног конзулата са Жупанијом Караш-Северин бити нешто интензивнија у односу на поједине жупаније. Истовремено је изразио задовољство великим бројем културних активности које организује Савез Срба у Румунији, које сигурно доприносе бољој и богатијој понуди културног садржаја и жупаније Караш-Северин. По питању реализације пројеката прекограничне сарадње навео је да је добро упознат са њиховом реализацијом од самог почетка, да се нада да ће међународни речни гранични прелаз бити ускоро отворен, а да је пројекат из области здравства у којем учествује и жупанијска болница Решица од изузетне важности, не само због његове високе вредности (око 12.000.000 евра), већ и због бенефита које ће становништво са обе стране границе имати у смислу ефикасније дијагностике и лечења малигних болести.
Након завршеног састанка М. Лупу, С. Хурдузеу и генерални конзул дали су изјаве за регионалне и локалне медије у којима су изнети утисци и оцене са састанка.
Посета жупанији Караш-Северин завршена је обиласком фабрике UCM у Решици, некадашњег гиганта и поноса металске индустрије у Румунији, која је од свог оснивања 1771. године до данас, прешла дуг развојни пут и од производње парних и дизел локомотива, 70-их година прошлог века постала велики произвођач турбина и генератора за изградњу хидроцентрала. После приватизације 2003. године UCM углавном ради на ремонтима постојећих генератора у Европи, Африци и Азији које је ова фабрика својевремено и изградила. У том смислу, директор фабрике је у разговору са генералним конзулом изразио заинтересованост UCM за учешће у процесу ревитализације турбина и генератора на хидроелектрани Ђердап II, за коју су својевремено изградили турбине и генераторе бр. 8 и 9, као и за производњу турбина и генератора мање снаге за потребе изградње мини-хидроцентрала у Р. Србији.

 


 


Верзија за штампу
Дијаспора
О ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
Брзи одговори дијаспори и Србима из региона
О дијаспори
Клубови и удружења
Медији
Допунска настава
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали