| |     latinica | english  
Насловна
Манифестација „12. маратон српског фолклора“ у Араду

У Араду је, 16.09. у централном градском парку испред Народног позоришта, одржан „12. маратон српског фолклора“ у организацији Савеза Срба у Румунији, Министарства културе Владе Румуније, Жупанијског савета и Центра за културу Жупаније Арад.
Пред неколико хиљада окупљених грађана наступило је више од 600 извођача из српских културно-уметничких друштава из Румуније и културно уметничког друштва из Бечеја из Р. Србије.
Госте и посетиоцe поздравили су заменица председника Жупанијског савета Клаудија Богићевић, заменик градоначелника Богнар Левенте Григорие, народни посланик у Парламенту Румуније и потпредседник Савеза Срба Славољуб Аднађ и генерални конзул. У вечерњим часовима манифестацији се придружио и председник Жупанијског савета Јустин Чонка. У говорима је посебно наглашен значај очувања културне и музичке баштине свих народа који живе на овим просторима, као једног од саставних делова културе и историје настале заједничким животом на западу Румуније. У свом говору генерални конзул је посебно истакао задовољство што се маратон српског фолклора по први пут одржава у Араду, граду јединственом по својој историји, архитектури и разноврсности, примеру мултикултуралности и свих предности које различитости са собом доносе. Нагласио је да су у стварању данашње слике Арада кроз његову историју снажан печат оставили многи знаменити Срби, који су у њему живели и стварали али да и данас српска национална заједница на овим просторима, иако не тако бројна као некада, има веома важну и запажену улогу у културном животу Арада. Приказом српског фолклора, једним од најважнијих сегмената историје, духовности, традиције и културног наслеђа једног народа, кроз лепоту песме и игре, посетиоцима су на најлепши начин представљене вредности Српског народа изграђене у његовој дугој историји на просторима на којима је живео и данас живи.


 


 


Верзија за штампу
Дијаспора
О ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
Брзи одговори дијаспори и Србима из региона
О дијаспори
Клубови и удружења
Медији
Допунска настава
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали