| |     latinica | english  
Насловна
Међународна манифестација „24. Дани преображења Срба у Румунији“- свечано отварање у ГК

У Генералном конзулату свечано је отворена 24. по реду књижевно-духовна манифестација „Дани преображења Срба у Румунији“, конференцијом за штампу (Радио Темишвар на српском и румунском језику, агенција „AgerPres“, on line дневне новине Banatul Azi, Banatul Meu, Ziua de West, Ofensiva economico finansiera, гласило ССР „Наша реч“) и представљањем програма и лауреата овогодишње манифестације.
Многобројним гостима, међу којима и Његово Преосвештенство Епископ будимски и администратор Епархије темишварске, Господин Лукијан са свештенством, српским писцима и песницима из дијаспоре и региона (Италија, Швајцарска, Мађарска, Румунија, Црна Гора, БиХ - Република Српска, Македонија,…..), представницима Савеза Срба у Румунији (ССР) и угледним личностима из српске заједнице у Румунији, обратили су се генерални конзул, председник Темишварске подружнице Удружења књижевника Румуније Корнел Унгуреану, председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић, песник, преводилац и бивши народни посланик у румунском парламенту др Славомир Гвозденовић и овогодишњи добитник „Велике базјашке повеље“ српски песник из Црне Горе Радомир Уљаревић.
У својим пригодним говорима, указано је на значај манифестације „Дани преображења Срба у Румунији“, јединствене у дијаспори и у региону по томе што већ више од две деценије негује српски језик и ради на очувању савременог књижевног израза у расејању на српском језику. И ове године манифестација је окупила многобројне књижевне ствараоце на српском језику, а тродневним програмом су предвиђене књижевне вечери, међународни симпозијум посвећен капиталним књигама српске дијаспоре, као и неколико културних приредби. Програмом је обухваћено неколико места у Жупанији Тимиш, Дунавској клисури и Пољадији, у којима живи српско становништво, од Темишвара, Белобрешке, Старе Молдове, Базјаша, Златице, Кусића и Соколовца. Централно место овогодишње манифестације је манастир Базјаш, један од извора српске духовности, који је пре осам векова, према народном предању, основао Свети Сава. У порти манастира ће 18. августа бити одржана свечаност на којој ће овогодишњем лауреату, Радомиру Уљаревићу, српском писцу из Црне Горе бити уручена „Велика базјашка повеља“, а 19. августа ће Преображењску свету архијерејску литургију служити Његово Преосвештенство господин Лукијан.
„Дани преображења Срба у Румунији“ је најзначајнија књижевна манифестација целокупног српског расејања коју ССР традиционално организује у сарадњи са ГК и Департманом за међуетничке односе Владе Румуније, а уз подршку Града Вршца (обезбеђује новчани део награде у износу од 50.000 динара). Несумњив је значај истакнутих Срба са ових простора попут др Славомира Гвозденовића, др Михаи Радана, Стевана Бугарског и других, који својим ауторитетом и вишедеценијским радом доприносе очувању српског језика на овим просторима, покрећу и организују одржавање ове и сличних манифестација, чији је превасходни циљ очување српске традиције, језика и културе у Румунији, али и размена искустава и промоција књижевног стваралаштва на српском језику, како у региону тако и у расејању где живе наши сународници.

 


Верзија за штампу
Дијаспора
О ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
Брзи одговори дијаспори и Србима из региона
О дијаспори
Клубови и удружења
Медији
Допунска настава
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали