| |     latinica | english  
Насловна
Посета представника Удружења туристичких водича Србије Темишвару

На иницијативу ГК и посредством личних контаката службеника у конзулату Д.Вукадиновића 01. априла 2017. године организована је посета представника Удружења туристичких водича Србије Темишвару. Како је праћењем и учествовањем у туристичкој промоцији Србије на овим просторима у протеклим периодима уочен пораст организованих туристичких посета из Србије Темишвару, ГК је контактирао поменуто удружење са идејом да се организује туристичка посета лиценцираних туристичких водича из Србије и приближи им се туристичка понуда Темишвара, са акцентом на обилазак српских здања, а у циљу приближавања и упознавања историје Срба са ових простора. Из тог разлога је контактиран др Саша Јашин, свештеник и доктор историјских наука, јереј у Српској православној епархији Темишварској, који је волонтерски говорио о историји Темишвара и његовим знаменитостима, са посебним освртом на живот Срба са ових простора кроз историју.       
Представнике удружења и њену председницу проф. др Снежану Штетић, која је предводила групу, у ГК је примила конзул-жеран са запосленима. У неформалном разговору са представницима удружења конзул жеран је дала информације о општим условима путовања у Румунију, указала на процедуре издавања ПЛ у случају губитка личних докумената приликом посета српских туриста и друге корисне информације које су из ранијих периода уочене као проблем приликом реализовања оваквих посета Темишвару. У свом обраћању посебну пажњу је посветила информисању о српској заједници на овим просторима, бројности, положају у Румунији и улози ГК у подршци њиховом опстанку и промоцији српске културе и очувању свог идентитета.
Након тога, група је организовано у пратњи др Саше Јашина посетила град са акцентом на обиласку културно-историјске знаменитости, којом приликом су поред осталог обишли Српску православну епархију Темишварску, њен недавно реновирани музеју, споменик Доситеју Обрадовићу у центру града, библиотеку српске цркве, Српску саборну цркву, као и мање позната здања која су својевремено подигнута заслугом српских добротвора (Макрин дом, данашња зграда суда и др.). На крају посете, група је организовано (без плаћања улазница) посетила тзв „Винфест“ минисајам вина, на коме су били присутни винари - излагачи и Србије, који као и ранијих година ту излажу уз подршку Туристичке организације Вршца.    



 


Верзија за штампу
Дијаспора
О ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
Брзи одговори дијаспори и Србима из региона
О дијаспори
Клубови и удружења
Медији
Допунска настава
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали