| |     latinica | english  
Насловна
Избори за председника Републике Србије, гласање у иностранству – обавештење о начину пријављивања


Избори за председника Републике Србије расписани су за 2. април 2017. године. Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може се уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе, на адресиj http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal  уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

Овде можете преузети следећа документа:

Обавештење за упис

Захтев за упис у бирачки састав (за  лица која још увек нису уписана у бирачки списак)

Захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству

Захтев за упис у бирачки списак података о томе да ће бирач гласати у иностранству и захтев за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији (ако је потребно) грађани Републике Србије са боравиштем у Румунији (на конзуларном подручју Генералног конзулата), који желе да остваре бирачко право на изборима за председника Републике на бирачком месту у Генералном конзулату, могу поднети лично у просторијама Генералног конзулата(Str. Remus 4, Timisoara) или послати на мејл  Генералног конзулата заједно са скенираном копијом пасоша. Захтеви се могу поднети сваког дана (укључујући викенд) од 8 до 22 часа, а последњег дана рока (11. март 2017) до 24 часа.

За сва обавештења у вези са подношењем захтева молимо да се обратите на телефон +40 256/493-467 (конзул Ирена Радојичић) или на мејл: gktemisvar@gmail.com


Верзија за штампу
Дијаспора
О ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
Брзи одговори дијаспори и Србима из региона
О дијаспори
Клубови и удружења
Медији
Допунска настава
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали