| |     latinica | english  
Насловна
Обележавање Дана државности Републике Србије

Поводом обележавања Дана државности Републике Србије, 15.02.2017. године у седишту Савеза Срба у Румунији, одржан је свечани пријем. Позиву су се одазвали највиши званичници жупаније Тимиш, представници конзуларног кора, архијерејски заменик Српске православне епархије Темишварске,  Митрополит Банатски са сарадницима, многобројно свештенство, представници локалних власти, инспектората Тимиш , заменик жандармерије , представници граничне полиције жупаније Тимиш, председник асооцијације за промоцију туризма жупаније Тимиш, угледне личности и привредници - припадници српске заједнице у Румунији, истакнутији представници ССР и пријатељи ГК.

Свечаност је почела интонирањем српске и румунске химне, а поздравне говоре одржали су конзул жеран Ирена Радојичић, префект Мирча Бакала и председник жупанијског савета Калин Добра. Конзул жеран се осврнула на традиционално добре и пријатељске односе Румуније и Србије и захвалила се на подршци Румуније коју пружа Србији у временима када се она суочава са различитим изазовима. Посебно се захвалила на професионалном и пријатељском односу са највишим жупанијским и градским органима као и доброј сарадњи са Српском православном епархијом Темишварском, Митрополијом Банатском, Савезом Срба у Румунији, Румунима и припадницима српске заједнице.

У свом обраћању префект Мирча Бакала је односе Србије и Румуније оценио као добре, посебно указујући на привилегован однос пријатељства који Србија остварује са жупанијом Тимиш. Посебно се осврнуо на улогу српске мањине у румунском друштву која у повезивању на  социјалноном, културном, економском и политичком плану доприноси развоју Румуније.

Председник жупанијског савета Калин Добра оценио је да  ГК у континуитету ради на продубљивању веза и добре сарадње између Србије и жупаније Тимиш на различитим пољима. Захвалио се на подршци коју је у претходном периоду пружио у реализацији различитих пројеката, манифестација, а нарочито у области прекограничне сарадње који је у обостраном интересу развоја српске и румунске заједнице. Подсетио је да српска заједница која живи у Румунији даје значајан допринос повезивању различитих култура, вера и обичаја у мултикултуралној средини каква је жупанија Тимиш.

Програмом је било предвиђено краће обраћање великог познаваоца српске историје, истакнутог интелектуалца са ових простора, једног од најугледнијих припадника српске заједнице Стевана Бугарског. Присутнима је приближио догађаје из периода Првог српског устанка и доприноса Срба са ових простора српском покрету за ослобођење од турске власти.

Након програма свечаност је завршена послужењем, која је примерена за овакве прилике.


 


Верзија за штампу
Дијаспора
О ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
Брзи одговори дијаспори и Србима из региона
О дијаспори
Клубови и удружења
Медији
Допунска настава
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали