| |     latinica | english  
Насловна
Инаугурација jeдaнаестог издања темишварских „Дана српске културе“

Премијерном пројекцијом српског филма „Браћа по бабине линије“ у сали Банатске филхармоније у Темишвару, уз присуство режисера Радоша Бајића и шесточлане екипе  глумаца, градоначелника Николае Робу-а, заменика префекта Жупаније Тимиш, Золтана Марошија, амбасадора Србије у Букурешту, Бранка Бранковића, начелника Севернобанатског округа Николе Лукача, садашњег и будућег српског посланика у румунском Парламенту, Славомира Гвозденовића и Славољуба Аднађа, председника Савеза Срба у Румунији, Огњана Крстића и генералног конзула као и других званица политичког, јавног и културног живота жупаније Тимиш и града Темишвара, конзуларног кора, СЈИ, угледних представника српске и других мањинских заједница, 30.10.2016.године су овде на свечани начин инаугурисани традиционални, једанаести по реду, „Дани српске културе у Темишвару.“

Манифестација која ће трајати месец дана обилује позоришним, музичким, фолклорним, ликовним, и филмским садржајима, мини-сајмом књиге и књижевним вечерима, промоцијама, изложбама. Заједнички су их организовали Савез Срба у Румунији и Генерални конзулат у Темишвару, а подржали Департман за међуетничке односе Владе Румуније и Министарство културе Румуније.

Амбасадор Србије у Букурешту је поздрављајући присутне похвалио посвећеност и истрајност Савеза Срба у Румунији да сваке године организује манифестацију која је по свом значају и обиму највећи културни догађај српске заједнице у овој земљи, али и региону. Ово је прави пут за очување националног и културног идентитета Срба на просторима Румуније који би требало да следе и други. Захвалио је румунским локалним и централним властима на помоћи коју пружају српској заједници, потврђујући тиме традиционалну блискост румунског и српског народа.
Градоначелник Темишвара  нагласио је да је одржавањем овогодишње велике културне смотре српске заједнице још једном пружена могућност да се упознамо са дометима у свеколиком богатом културном деловању нашег народа и његовом неисцрпном духовношћу. Нагласио је задовољство чињеницом да у Темишвару и румунском делу Баната живи 19 националних мањина у хармонији и потпуном складу. Скуп су топлим речима и жељама за његово успешно одржавање поздравили начелник Севернобанатског округа који има изузетно интензивне културне и привредне везе са жупанијом Тимиш, као и заменик префекта Тимиша који је нагласио успешну сарадњу жупаније и Савеза Срба у Румунији.

Председник Савеза Срба у Румунији, као и будући српски посланик у Парламенту Румуније истакли су значај ове културне и духовне манифестације Срба која је данас традиционална, служећи као узор другим заједницама у Румунији, потврђујући пријатељство двеју земаља на ширем плану, при чему велики културни догађаји попут овог доприносе разумевању и зближавању свих националних заједница на овим просторима.

По завршетку пројекције режисер Радош Бајић се  бираним и емотивним речима обратио задовољној публици у сали Филхармоније.

 


Верзија за штампу
Дијаспора
О ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
Брзи одговори дијаспори и Србима из региона
О дијаспори
Клубови и удружења
Медији
Допунска настава
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали