| |     latinica | english  
Насловна
Конференција за СЈИ у ГК поводом манифестације ,,Дани преображења Срба"

Поводом одржавања 23. међународне књижевне и духовне манифестације „Дани преображења Срба у Румунији“(од 17. до 19 августа) и доделе овогодишњег престижног признања „Велика базјашка повеља“ Адаму Пуслојићу, песнику, преводиоцу и почасном члану Румунске академије наука, у Генералном конзулату дана 17.08.2016.године је одржана Конференција за СЈИ којом приликом је промовисана једна од најзначајнијих књижевних смотри у српском расејању . Манифестацијa, како је наглашено, окупља књижевнике из 12 земаља: Румуније, Србије, БиХ (Републике Српске), Црне Горе, Немачке, Француске, Мађарске, Холандије, Чешке Републике, Аустралије, САД, Канаде. Присутне је отварајући конференцију пригодним речима поздравио генерални конзул.
О значају престижне књижевне смотре и свему што она значи, пријатељству српског и румунског народа и књижевника двеју земаља инспиративно су говорили Иван Костић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, председник удружења књижевника Србије Радомир Андрић и Роберт Шербан испред Темишварске подружнице Савеза писаца Румуније. Скуп су поздравили и представници града Вршца као и Удружења књижевника Републике Српске.
Славомир Гвозденовић, књижевник и српски посланик у Парламенту Румуније, у својству председника Организационог одбора, истакао је да је реч о високо квалитетној књижевној, духовној и културно-уметничкој манифестацији Срба у Румунији која се традиционално одржава на релацији Темишвар - манастир Базјаш – Белобрешка – Соколовац, где заправо живи највећи број наших сународника у овој земљи. Нагласио је да манифестација представља веома значајно извориште духовности за српски народ у Румунији који се окупља сваке године у Темишвару и манастиру Базјаш, српској православној светињи и задужбини Светог Саве као и околним местима насељеним српским живљем, чувајући историју и баштину српског рода, проносећи духовност, књижевну традицију и славу наших предака. У оквиру смотре у манастиру Базјаш, како је истакнуто данас, биће уручена традиционална књижевна награда „Велика базјашка повеља“ лауреату Адаму Пуслојићу.
Обраћајући се окупљенима добитник овогодишње „Велике базјашке повеље“ је рекао да признање долази од припадника српске заједнице у Румунији, српских и румунских књижевника, као и оних широм расејања, који се већ више од две деценије састају на овим просторима, чувајући на најбољи начин духовност српског народа. Себе једнако доживљава као Србина у Румунији, али и Србина из Румуније, нагласио је Пуслојић. 




 


Верзија за штампу
Дијаспора
О ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
Брзи одговори дијаспори и Србима из региона
О дијаспори
Клубови и удружења
Медији
Допунска настава
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали