| |     latinica | english  
Насловна
„Фестивал братимљења“ и промоција тематске изложбе „Дунавска клисура – српска обала“ у Свињици

          У суботу 21. јуна у Свињици (жупанија Мехединц), месту искључиво насељеном српским аутохтоним живљем, уз присуство председника Савеза Срба у Румунији, начелника Зајечарског управног округа, сенатора у Румунском Парламенту Мариуса Балуа и генералног конзула, успешно је одржана културно-спортска манифестација „Фестивал братимљења“ на којем су учешће узели гости из Србије (Бора, Доњег Милановца,Зајечара, Рготине), Македоније(Старог Нагоричана) и Румуније.
         Уз потписивање Споразума о братимљењу, одржани су и парада народних ношњи, пригодна културно-уметничка приредба, те спортска надметања.
         Манифестација је искоришћена и за представљање тематске изложбе под називом „Дунавска клисура – српска обала – природна, културна и туристичка баштина Националног парка Ђердап“. Основна тема ове изложбе, претходно успешно промовисане у Темишвару, било је представљање природне, културне и туристичке баштине ЈП „Национални парк Ђердап“.
      У обраћањима организатора манифестације, председника Савеза Срба у Румунији, О. Крстића, начелника Зајечарског округа В. Пауновића, сенатора Балуа, потпредседника Савеза Срба за жупанију Мехединц, Н. Курића и генералног конзула, посебно је подвучен значај манифестације братимљења за малу али компактну српску мањину на простору Мехединца која је окупља, повезује са матицом и доприноси њеном успешном опстанку. За промовисање изложбе о Дунавској клисури речено је да несумњиво представља одличан пример добре сарадње српских и румунских културних институција која би у будућности требало да донесе значајне користи кроз заједничку промоцију бројних потенцијала на ширем простору  Дунава.



 


Верзија за штампу
Дијаспора
О ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
Брзи одговори дијаспори и Србима из региона
О дијаспори
Клубови и удружења
Медији
Допунска настава
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали