| |     latinica | english  
Насловна
Светосавска академија у Темишвару

              У организацији Савеза Срба у Румунији у сали Румунске опере у Темишвару синоћ је одржана централна Светосавска академија уз присуство делегације Републике Србије предвођене изаслаником Председника Републике, саветником за спољну политику, Иваном Мркићем, високог представника Владе Румуније за мањине и жупанијског префекта, представника Савеза Срба у Румунији, посланика у Парламенту Румуније, архијерејског заменика и свештенства Епархије темишварске, званица културног и јавног живота града и генералног конзула.
             Присутне је у пригодном обраћању у пуној сали Опере поздравио Иван Мркић, саветник за спољну политику Председника Србије Томислава Николића који је честитао велики празник и пожелео слогу, мир и љубав братском српском народу. Нагласио је да Срби у Румунији могу бити сигурни да је Србија њихов ослонац и подршка, те да они представљају један од приоритета матице. Захвалио је на солидарности и безрезервној подршци да се спречи нелегални и неприхватљиви пријем тзв. Косова у Унеско, као и на несебично прикупљеној помоћи приликом незапамћених поплава у Србији 2014. године. Матица настоји, у мери у којој то може, да удовољи захтевима својих сународника који као аутохтоно становништво живе вековима на просторима данашање Румуније. Некада је та подршка  видљивија, а понекад мање конкретна, али увек представља најискренији одраз поштовања, признања и дивљења за оно што Срби у Румунији чине за своју матицу.
             Пригодним похвалим речима присутне је поздравио префект жупаније Тимиш, Мирча Бакала а затим и државни секретар у Департману за међуетничке односе у Влади Румуније, Амет Алетин, који је посебно надахнуто говорио о својој привржености српској националној мањини, неизбрисивом и позитивном трагу који оставља у својим бројним јавним и културним наступима.
             На академији су наступили Хор Српске саборне цркве у Темишвару и ученици Српске гиманзије „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара, а потом тамбурашки оркестар, вокални солисти и АКУД „Младост“. Свечаност је завршена традиционалним Светосавским балом у холу Опере.


     

   


Верзија за штампу
Дијаспора
О ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
Брзи одговори дијаспори и Србима из региона
О дијаспори
Клубови и удружења
Медији
Допунска настава
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали