| |     latinica | english  
Насловна
Инаугурација у Темишвару десетог издања „Дана српске културе“

              Премијерним извођењем српског филма „Бићемо прваци света“ у Темишвару у свечаној сали Банатске филхармоније, уз присуство режисера Дарка Бајића и неколико глумаца,  посланика и заменика председника Одбора за  сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Александра Чотрића, представника Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону МСП, Ђорђа Алексића, начелника Средњобанатског управног округа, Душана Шијана, државног секретара у Департману за међуетничке односе Владе Румуније,Аледин Амет-а, префекта жупаније Тимиш, Еуђен Догариу-а, градоначелника Николае Робу-а заменика председника Савета жупаније Тимиш, Золтана Флориана,  српског посланика у румунском Парламенту, Славомира Гвозденовића, председника Савеза Срба у Румунији, Огњана Крстића и генералног конзула као и других званица политичког, јавног и културног живота жупанија Тимиш и Арад, града Темишвара и Арада, конзуларног кора, СЈИ, угледних представника српске и других мањинских заједница, синоћ су на свечани начин инаугурисани десети по реду „Дани српске културе у Темишвару.“
Манифестација која ће трајати до краја овог месеца, обилује позоришним, музичким, фолклорним, ликовним, и филмским садржајима, мини-сајмом књиге и књижевним вечерима, промоцијама, изложбама. Заједнички су их организовали Савез Срба у Румунији и Генерални конзулат у Темишвару, а подржали Департман за међуетничке односе Владе Румуније, Министарство културе и информисања Републике Србије и Министарство културе Румуније.
Посланик и заменик председника Одбора за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Александар Чотрић је поздрављајући присутне похвалио упорност и истрајност Савеза Срба у Румунији да сваке године одолева изазовима и организује манифестацију која је по свом значају и обиму највећи културни догађај српске заједнице у овој земљи, али и региону. Ово је прави пут за очување националног и културног идентитета Срба на просторима Румуније који би требало да следе и друге наше заједнице у свету. А. Чотрић се захвалио румунским локалним, жупанијским и централним властима на помоћи коју пружају српској заједници, потврђујући тиме традиционалну блискост румунског и српског народа.
                Државни секретар у Департману за међуетничке односе Владе Румуније, префект жупаније Тимиш и градоначелник Темишвара  нагласили су да нам је одржавањем овогодишње велике културне смотре српске заједнице пружена привилегована могућност да се упознамо са дометима у свеколиком богатом културном деловању пријатељског српског народа, његовом неисцрпном духовношћу и енергијом. Нагласили су и задовољство чињеницом да у Темишвару и румунском делу Баната живи 19 националних мањина у хармонији и потпуном складу којим се сви поносимо.
               Скуп су топлим речима поздравили председник Савеза Срба у Румунији и генерални конзул истичући у први план значај ове културне и духовне манифестације Срба која је данас традиционална, служећи као узор другим културним заједницама у Румунији, потврђујући пријатељство двеју земаља на ширем плану, при чему велики културни догађаји попут овог доприносе разумевању и зближавању свих националних заједница на овим просторима.
                По завршетку пројекције режисер Дарко Бајић се пригодним речима обратио присутнима.
Отварање „Дана српске културе“ на основу претходних најава и броја присутних на премијери српског филма, оцењујемо прворазредним културним догађајем у Темишвару који је испунио очекивања организатора, званица и расположене публике. Присутни представници овдашњих медија најавили су извештаје о овом догађају на страницама или у водећим вестима из културе на програмима електронских гласила у граду, жупанијама Тимиш, Арад и Караш Северин, где највећим делом живе припадници српске заједнице у Румунији. Генерални конзул је овом приликом дао краћи интервју за РТВ Румуније и Регионалну ТВ Темишвар. У Скупштини града Темишвара, што је од недавно пракса Савеза Срба и Генералног конзулата заједно са градоначелником Темишвара и ГК, пре два дана је на конференцији за СЈИ, промовисана највећа српска културна манифестација у Румунији, о чему смо претходно известили.

 

   

  
 


Верзија за штампу
Дијаспора
О ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
Брзи одговори дијаспори и Србима из региона
О дијаспори
Клубови и удружења
Медији
Допунска настава
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали