| |     latinica | english  
Насловна
Путовања грађана Србије у иностранство

Од 19.07.2013. године, услов за улазак држављана Р. Србије у било коју чланицу ЕУ је да поседују путну исправу која је издата у последњих десет година и која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије чланице ЕУ. Путници који не испуњавају ове критеријуме биће враћени са границе.

Носиоцима биометријских пасоша Р.Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа, а тим да су ослобођени плаћања конзуларне таксе за издавање виза. Захтев за визе се може поднети у Конзуларном одељењу Амбасаде Румуније у Београду или у Генералним конзулатима Румуније у Вршцу и Зајечару.

Приликом изласка из земље и уласка у Румунију потребно је поседовати, поред путне исправе и:
а) потврду о здравственом осигурању;
б) повратну карту (авионску, возну, аутобуску) или ако се путује сопственим аутомобилом - саобраћајну и возачку дозвола и вињету, која се може купити на самом граничном прелазу или на бензинским пумпама;
ц) довољно финансијских средстава за планирано путовање, односно 50 евра по дану, али не мање од 500 евра за цео период (или сума еквивалентна конвертибилној валути). Прихватају се и путнички чекови и кредите картице са изводом из банке не старијим од 2 дана од дана планираног путовања.
д) оверено позивно писмо лица која их позивају или ваучер хотела у коме је обезбеђен смештај током боравка у иностранству.

Од 01.12.2013. године примењују се специјалне инструкције за обављање царинске контроле у складу са европским тековинама ради спречавања и сузбијања утаје пореза и царине за одређене производе. Инструкције се односе на следећа добра (ограничење количина) које путници уносе на територију Румуније у личном пртљагу: дуванске производи, алкохолна пића, гориво, цвеће и декоративне биљке, сунцокретово уље, рафинисан шећер, брашно, мекиње, свеже воће и поврће.

Према прописима, путници треба да пријаве добра која се налазе у њиховом пртљагу попуњавањем „Декларације о некомерцијалној роби". Примена нових прописа омогућиће румунским царинским органима да идентификују случајеве у којима путници стално уносе веће количине поменутих производа и пријављују да су за личне потребе, а после их продају на црном тржишту.

  

 

Актуелне вести о путовањима грађана Србије у иностранство можете потражити овде

 

Визе за иностранство и информације о државама

Опште препоруке пре поласка на пут

Важење возачких дозвола Р. Србије у суседним и земљама ЕУ

Остваривање здравствене заштите у иностранству

Епидемиолошка ситуација у свету

 

  

За додатна обавештења, молимо обратите се Генералном конзулату.


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
Унос кућних љубимаца
Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Р.Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша
Прописи о задржавању и враћању иностраних возачких дозвола
Обавештење о плаћању путарине у Румунији
Паркинг у Темишвару
Нови Закон о општем управном поступку
Пријава мита и корупције
Конзуларна надлежност
Путне исправе
Улазак у Србију - визе
Царина
Држављанство
Статусна питања
Овера докумената, легализација
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Путовања грађана Србије у иностранство
Ценовник конзуларних услуга
Формулари